![Heikki Mäki-Kulmala]()
Heikki Mäki-Kulmala
1. Vasaralla filosofoimisen alkeita en oppinut Nietzschen teoksesta Epäjumalten hämärä eli kuinka vasaralla filosofoidaan. Niitä ei liioin neuvonut kukaan muukaan filosofi, vaan asialla oli eräs kotikylilläni vaikuttanut muurari. Tapahtui näin: Olin noin viiden vuoden ikäinen, kun meidän taloamme rakennettiin. Tapasin usein norkoilla työmaalla, jämerien miesten hommat kun kiinnostivat. Mainittu muurari käytteli siellä lastansa ohella myös erikoisen mallista vasaraansa ja kysäisi sitten:
– Tiedätkös sinä, mikä tämä on.
– No vasara, vastasin.
Mutta muurari katsoi minua pitkään ja jotenkin juonikkaasti sanoen viimein:
– Kuules, Heikki-poika, emme me tiedä, mikä tämä on. Me vain tapaamme sanoa sitä vasaraksi.
Olin kuin puulla päähän lyöty! Jospa kaikki, kaikkein tutuimmatkin esineet olivatkin jotain muuta kuin mitä tavallisesti kuvittelimme! Kuinka salaperäinen maailmamme olikaan! En varmaankaan ajatellut näin täsmällisesti, minua vain huimasi ja tunsin, että jokin Outo, Kiehtova ja pikkuisen Pelottavakin oli hipaissut minua.
Kului vuosia ja satuin kuulemaan H.C.Andersenin sadun leikkikaluista, jotka heräsivät lastenkamarissa eloon, kun sen asukkaat olivat poissa tai unten mailla. Muistin silloin muurarin ja hänen vasaransa. Kului sitten vielä useampia vuosia ja opin vähitellen ymmärtämään, mitä Immanuel Kant tarkoitti salaperäisellä käsitteellään ”olio sinänsä” (das Ding an sich selbst). Muistin taas muurarin ja hänen vasaransa. Näin kävi myös silloin, kun tutustuin Spinozaan, jonka mukaan substanssilla (eli Jumalalla eli luonnolla) oli äärettömän monta attribuuttia, joista me ihmiset kykenemme tajuamaan vain kaksi, ajattelun ja ulottuvuuden…
2. On kuitenkin ihmisiä, jotka polttavat hihansa heti, kun juttu menee tuollaisille urille. He tuntuvat pelkäävän, että nämä ajatukset eksyttävät yksittäiset ihmiset tai kokonaiset yhteiskunnat sameille vesille ja upottavalle suolle. Niinpä heidän vasarallaan on lupa olla vain vasara. Ja piste. Ei mitään hämäriä nurkkia, ei varjoisia kujia, ei teitä tietymättömiin.
Usein tällaisten ihmisten pelkkä puhekin kuulostaa vasaroinnilta. Ehkä heitä tarkoittaen joku älypää muotoilikin sananlaskun: ”Kun miehellä on vasara, hän näkee maailmassa vain nauloja.” V.I. Lenin oli yksi tällainen vasaramies ja Josef Stalin toinen, vaikka hänen tyyliään voisi luonnehtia paremminkin moukaroinniksi. Nimessä Stalin kalskahtaa venäjän sana stal` eli teräs ja hänen ulkoministerinsä Molotovin nimessä paukkuu taas venäjän vasara molot.
Mutta samaan heimoon tulee laskea myös äärilibertaani Ayn Rand, joka on kehitellyt objektivismiksi kutsumansa filosofian. Se on nyt suurta huutoa Amerikoissa ja kohta varmaan myös Suomessa. Hän kirjoittaa:
Ajattelu on aina identifikaatio- ja integraatioprosessi. Ihminen havaitsee väriläiskän; integroimalla näkö- ja tuntoaistinsa antaman näytön hän oppii identifioimaan sen kiinteäksi objektiksi; hän oppii identifioimaan sen pöydäksi: hän oppii että pöytä on tehty puusta; hän oppii että puuaines koostuu soluista, että solut koostuvat molekyyleistä, että molekyylit muodostuvat atomeista. Koko tämän prosessin ajan hänen mielensä työskentelee vastaamalla yhteen ainoaan kysymykseen: Mikä tämä on? Logiikka on se väline, jolla hän voi varmentaa vastaustensa totuudellisuuden ja logiikka rakentuu sen aksiooman varaan, että olemassaolo on olemassa (existence exists). Logiikka on ristiriidattoman identifikaation taitoa.
Eli vasara on vasara, pöytä on pöytä ja atomi atomi. Kaikki on selvää, suoraa ja yksinkertaista, kun A:lla on lupa olla vain A. Rand jatkaa:
Ristiriitoja ei voi olla olemassa itse todellisuudessa. Atomi on olemassa itsekseen ja niin on myös maailmankaikkeus; kumpikaan ei voi olla ristiriidassa oman identtisyytensä eikä myöskään kokonaisuuden kanssa. Mikään ihmisen muotoilema käsite ei voi olla pätevä, jos se on ristiriidassa hänen tietämyksensä kokonaisuuden kanssa. Ristiriitoihin sotkeutunut kadottaa oman tietoisen mielensä ja karkottaa itsensä todellisuuden maaperältä.
Sanotaan, että Lenin ja Stalin olivat kollektivistisen ideologian moukarimiehiä, kun taas Rand halusi vasaroida kalloomme äärimmäisen individualismin sanomaa. Mutta oireellista kyllä, kaikki kolme vakuuttivat ja alleviivasivat, että maailma oli olemassa objektiivisesti, ihmisen tajunnasta riippumatta – sekä ennen kaikkea: kun ihmiset näkivät todellisuuden oikein, näkivät he sen täysin samalla tapaa.
Eli mitä eroa sitten on Leninin tai Stalinin kollektivismilla ja Randin individualistisella ”objektivismilla”. Sanoihan jo Henry Ford aikoinaan: ”Asiakkaani voivat valita minkä värisen auton tahansa, kunhan se vain on musta.”
3. Varmaa myös on, että koko mainittu kolmikko olisi tuominnut jyrkästi tuon kotikyläni muurarin. Stalinin maassa hänet olisi voitu toimittaa GULAG:n ankeille maille ja Randin romaanissa hän olisi ruhjoutunut hengiltä jossain suuronnettomuudessa. Heille hän olisi ollut likaläiskä, loinen, mystikko ja ihmismielen tuholainen.
Mutta minä muistelen häntä aina lämpimin ajatuksin.