Yrityksissäni tavoitella ”aitoa tieteidenvälisyyttä” olen törmännyt käsitteeseen emotionologia. Sillä tarkoitetaan tietyssä ajassa ja paikassa hallitsevaa kollektiivista tunnekäsitteistöä, eli kulttuurisesti saatavilla olevia tapoja ilmaista ja kuvata omia ja muiden tunteita. Mainio käsite, vallankin kun se selittää Mikael Jungner -pakkomielteeni.
Joistain ihmisistä valikoituu yhteisössään muuttuvan tunnepuheen apostoleita, ja nykyään rooli voi langeta yhtä hyvin poliitikolle (kokoomuslaiset – fantastista), urheilijalle (Mika Myllylä) viihdetaiteilijalle (Marco Bjurström), fiktiiviselle hahmolle (Karim Z. Yskowicz) kuin talouselämän vaikuttajalle (Jari Sarasvuo). Tehtävä on vaikea, koska kokemukselliset kehyksemme – hieno ”aidosti tieteidenvälinen” termi muuten – haluavat pysyä samana. Mieli, ja etenkin kollektiivinen mieli, on ekonominen eikä muutu kuin pakon edessä.
Jungner on minun silmissäni kehystenkaataja, uusi suomalainen mies. Olen nähnyt hänen hellän videotribuuttinsa vaimolleen Marialle, ja minusta kaikille vaimoille pitäisi tehdä sellainen. Erovideota en ole nähnyt, mutta jo pelkkä ”erovideo”-käsite ilahduttaa.
Jiri Nieminen on kirjoittanut politiikasta.fi-sivustolla Jungnerista ”affektiivisen käänteen ja länsimaisen miehen lihaspanssarin avautumisen” eksemplum-hahmona, joka ei kuitenkaan onnistunut saamaan puolelleen työväen miesrintamaa. Niemisen mukaan jungnerilainen tunneavautuminen sallitaan vain ylemmässä keskiluokassa.
Tuttu filosofimies väittää, että suomalaisena miehenä olemisen köyhä ja kapea emotionologia vaihtelee paikkakunnittain. Tampereella on kulttuurisesti saatavilla miestyyppi, joka on samaan aikaan lehmämäisen lempeä ja äijämäisen riuska. Kuhmossa ei tällainen yhdistelmä vetele ollenkaan. Vaikka luulen kyllä, että somelainen Jungner saisi turpaansa Rauhaniemen kansankylpylässä.
Ei niin, etteikö tunteista puhuttaisi koko ajan, joka puolella yhä enemmän ja enemmän. Amerikkalaiset tosi-tv-formaatit perustuvat tunnetiloihin (Bridezillas – anyone?). Viihdeuutiset uutisoivat tunteista: ”Hiuksensa leikannut Charlize Theron: Vapauttavin tunne ikinä” (MTV3.fi). ”Frederik raivostui valeprofiilista: Olen todella vihainen!” (Iltalehti.fi).
Jungnerin ihmissuhdekollaasit ja aidontuntuiset pohdinnat omasta kuolemasta tai oman yksityisen ja julkisen minän suhteesta tuovat hapekkaan tuulahduksen tähän omituisten tunneuutisten tukahduttavaan ilmastoon. Kirjallisuudentutkija kun ajattelee, että kieli saattaa edeltää tunnetta, ja käsite miestä.
Kirjoittaja on yleisen kirjallisuustieteen yliopistonlehtori.